''Ahilik geleneği yaşatılmalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ahilik Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı

''Ahilik geleneği yaşatılmalıdır”

Gürer,yayımladığı mesajında Ahiliğin bilgi, beceri, yetenek, saygı, doğruluk, dürüstlük ve dayanışma ile işini koruma, yaşatma ve geliştirmeyi içeren esnaf anayasası olduğunu belirtti.

Çıraklık ile başlayıp ustalıkla sonlanan kuralları kapsayan sürecin ne yazık ki ülkemizde giderek yok olduğunu, el sanatları ve yerel mesleklerle en dar noktaya getirildiğini ifade eden Gürer, “Günümüzde belli iller dışında, yerel el sanatçıları ve bu işi yapanlar azalıyor. İthal ürün baskısının yanında, yabancı uyruklu esnaflar da giderek artıyor. Esnaf, her geçen gün artan AVM’ler ile de ciddi bir baskılama ve yapısal değişim altında” dedi.

Ahiliğin esnaf kültürünü yansıtan ve yaşatan bir değerler bütünü olduğunu hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hoşgörünün, dayanışmanın ve ticaret ahlakın sembolü Ahiliği tanıtmak ve ilkelerini yaşatarak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla her yıl Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ahilik haftasında esnaf geçit töreninde dahi dünde kalan mesleklerin çoğu geçit töreninde yok. En azından onlar olsun yeni kuşaklara gösterilebilir. Yeni çıraklar bu kültür ile buluşturulabilir” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ahilik; bir yandan bireylerin ahlaki erdemler bakımından donanımlarını, onları karakter sahibi bireyler yapmayı amaçlarken öte yandan da bireylerin oluşturduğu aileden milleti ve hatta tüm insanlığı kapsayarak bütün toplumsal yapıların huzur, barış, paylaşım ve esenlik içinde yaşanmalarını amaç edinen bir insanlık kurumudur" dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sözlerine şöyle devam etti, “'Ahilik kurumunun yaşatılabilmesi için; el sanatlarının varlığının korunması, yerel ustaların korunması, esnafın her türlü olumsuzluktan kurtarılıp desteklenmesi ile sağlanabilir. Esnaflığın giderek belli mesleklerde zor koşullarda sürdüğü süreçte Ahi geleneğinin korunması ve geleceğe taşınması ve kültür olarak bilinmesi de önemlidir. Tüm esnaflarımızın Ahilik haftasını kutlarım” dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2019, 20:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER