CHP Milletvekili Barut'dan hileli gıda önergesi

Ayhan Barut, insan canına kast edilen hileli gıdaları ve bu işe karışan firmaları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sorup önlem alınıp alınmadığının açıklanmasını istedi.

CHP Milletvekili Barut'dan hileli gıda önergesi



Hileli gıda Meclis gündeminde

Ayhan Barut gıdadaki korkunç gerçekleri dile getirdi
 

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, insan canına kast edilen hileli gıdaları ve bu işe karışan firmaları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sordu. Son bir yılda hileli gıda üretimi yapan firma sayısının 173'ten 618'e çıktığını, hileli ürün sayısının da 282'den 1211'e yükseldiğini açıklayan Barut, "Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yurttaşlarımızın canına kast eden bu firmaların ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla bir girişimi olacak mı?" diye sordu.

"HER GÜN ARTIYOR"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi veren Ayhan Barut, gıdanın insan hayatı için vazgeçilmez bir ihtiyaç, gıdaya ulaşımın da en temel insan haklarından olduğunu belirterek, "Ülkemizde tüketicinin gıdaya erişimi giderek zorlaşırken, sektördeki özelleştirme girişimleri, taşeronlaşma, gıda güvenliğini tehdit eden uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum ülkemizde hileli gıda üretimini ve gıdada taklit ve tağsiş yapan firma sayısının her geçen gün arttığını göstermektedir" dedi.

KORKUTUCU RAKAMLARI PAYLAŞTI

Son bir yılda hileli gıda üretimi yapan firma sayısının 173'ten 618'e çıktığını, hileli ürün sayısının da 282'den 1211'e yükseldiğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Örneğin yoğurda, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilen jelatinin katılması, tavuk kemiklerinin öğütülüp salama katılması, uzun soyulmuş sosise iç organ konulması ve kaçak çayların domuz kanıyla renklendirilmesi gibi, alkollü içecekten bala, domuz etinden kuru yemişe kadar birçok üründe akla hayale gelmeyecek metotlarla hileler yapılmaktadır. 2012’den bu yana aynı firmaların hile yapmakta ve hile çeşitliliğini artırarak devam ettikleri görülmektedir. Et ve süt ürünlerinde, bitkisel yağ ve balda sıklıkla görülen hileli ürünler için, tarımsal üretimin tüm paydaşları, gıda mühendisleri ve konunun diğer tüm uzmanları tarafından insanlarımızı kansere götüren çok ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu ayrıca ifade edilmektedir.

"AYNI FİRMALAR NASIL HİLE YAPIYOR?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un sunduğu önergede yanıtlanmasını istediği sorular şunlar:
"1. Laboratuvar sonuçları olumsuz bulunan bu firma ve ürünleri hakkında hangi işlemler gerçekleştirilmiştir? Söz konusu firmaların tekrar tekrar hileli ürün üretip satışı neden engellenememektedir?
2. Ünvanı ve adresi verilen bu firmaların ürettikleri ve pazarladıkları ürünler toplatılmış mıdır? Bu ürünlerin miktarı ne kadardır?
3. İlgili firmalara hangi adli, idari ve cezai işlemler uygulanmıştır?
4. Ülkemizde üretimi yapılan gıda ürünlerinin üretim aşamasında denetlenerek piyasaya sürülmesi yönünde planlamanız var mı? Yoksa böyle bir uygulamaya gidecek misiniz?
5. Yurttaşlarımızın canına kast eden bu firmaların ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla bir girişiminiz olacak mı?
6. Bakanlık merkez ve taşra birimlerinde denetim görevlisi kaç gıda mühendisi bulunmaktadır? Mevcut personel sayısı denetim için yeterli mi?
7. 2020 yılı için bakanlığınız bünyesine Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi, Veteriner Hekim ve teknik personel istihdam edecek misiniz? Her alan için ayrı ayrı kaç personel alımı yapacaksınız? İktidarınızın önceki bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından bu alanda ilan edilen 10 bin 551 kadro sözünü ne zaman yerine getireceksiniz?"

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2019, 17:03
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Dülger
Hasan Dülger - 4 yıl Önce

Merhaba hileli gıda uretenler neden ifşa edilmiyor ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum (sanki mükafat gibi isimleri saklanıyor ) ifşa edilince ürünleri satilmaz BU ARADA KİMİN KORUNDUĞU ORTAYA ÇIKIYOR SAHTEKAR ÜRETİCİ GİZLİ KALIYOR BİZLERİ KOBAY GİBİ GÖRÜYORLAR KİM GÖZ YUMUYORSA ALLAH BELASINI VERSİN

SIRADAKİ HABER