CHP Niğde Milletvekili Gürer: Türkiye’de artık çoban bile olamazsınız!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ‘Çoban sertifikasından yararlanabilme kriterlerine ilişkin’ Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Bakan Pakdemirli’den yanıt geldi.

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Türkiye’de artık çoban bile olamazsınız!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanıtlanması istemiyle “Çoban sertifikasından yararlanabilmek için 200 koyun gerekiyor, bu sayının 150 koyuna düşürülmesi talep edilmektedir. Bu konuda bir çalışma düşünülmek temidir?” şeklindeki sorularını yöneltti.

Tarım ve Orman Bakanlığınca, Çoban (Sürü Yöneticisi) İstihdam Desteğinin 2018 yılından itibaren, 200 baş ve üzeri küçükbaş hayvan varlığına sahip işletme ya da şahıslara verildiğinin bilgisini veren Bakan Bekir Pakdemirli, “2019 yılı için anaç küçükbaş hayvan varlığının 100 baş olarak değiştirilmesi hususunda mevzuat çalışmalarına devam edilmektedir” açıklamasında bulundu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili, “Çoban denilince kolay bir işten söz ediliyor gibi algılanıyor. Yüzlerce hayvanın emanet edildiği kişi öncelikle güvenilir olmalı. Hayvanları meraya götürüp otlatacak ve süre kavramı olmadan bu işi yapacak. Sorumluluğu ağır. Çünkü yüzlerce hayvanlık sürü ona emanet ediliyor. Bu nedenle üreticilerimiz buna dikkat ediyor. İlkbahar ve yaz mevsiminde çobanların ücretleri de artıyor ama çoban bulmak sorun oluyor. Aile tipi hayvancılığın yaygın olduğu dönemde sürü sahibi ve aile bireyleri bu işi önemserdi. Artık köyler boşaldı. Sayın Bakan, “2019 yılı için anaç küçükbaş hayvan varlığının 100 baş olarak değiştirilmesi hususunda mevzuat çalışmalarına devam edilmektedir” diye açıklama yapmış. Mevzuat çalışmalarının bu kadar uzun sürdüğünü de görmüş olduk” dedi.

Çoban sorununun aşılması için çoban istihdam desteği adı verilen, hayvan sahiplerinin sürü yöneticisi istihdam etmeleri karşılığında Devlet tarafından yapılan hibe ödemelerinin miktarını ve kriterlerini Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediğini söyleyen Gürer, “Çoban istihdamına destek sağlanıyor fakat çoban sertifika uygulamasında kriter olan 200 koyun sayısının düşürülmesi bu eğitimi alanların isteği, bu yönde düzenleme olması için bakanlıktan düzenleme bekleniyor” dedi..

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2019, 12:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER