Gürer: “Hazine arazilerini parsel parsel satıyorlar!”

1 milyar 200 milyon metre kare ‘taşınmaz’ kimlere satıldı?

Gürer: “Hazine arazilerini parsel parsel satıyorlar!”

CHP’li Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 5 yılda 1 milyar 200 milyon metre kare alanda 245 bin 337 taşınmazın satıldığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle son beş yılda satışı yapılan hazine arazilerine, mera alanı olmaktan çıkarılıp satışı yapılan arazilere ve kirada bulunan hazine arazilerine ilişkin yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine yanıt Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan geldi.

CHP’li Gürer’in yazılı soru önergesine Bakan Kurum’dan gelen yanıt adeta dudak uçuklattı. Kurum, son beş yılda neredeyse 1 miyar 200 milyon metrekare hazine taşınmazının satıldığını açıklarken, 1 milyar 500 milyon metre kare alanda olan 54 bin taşınmazın ise kira sözleşmelerinin halen devam ettiğini açıkladı.

“O SORULAR..”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Son 5 yıl içerisinde satışı yapılan hazine arazisi miktarı ne kadardır? Mera olarak kullanılırken bu vasfını yitirdiği gerekçesi ile mera alanı olmaktan çıkarılıp satışı yapılan arazi miktarı ne kadardır? Hazine arazisi olarak görülen ve halen kirada bulunan arazi miktarı ne kadardır?” şeklindeki sorularını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltti.

CHP’li Gürer’in önergesine yanıt Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan geldi. Bakan Kurum;

“2015-2019 döneminde; 6292 Sayılı Kanunun 6 madde uygulamaları kapsamında toplam yüzölçümü yaklaşık 561,7 milyon metrekare olan toplam 166.452 adet, 6292 Sayılı Kanunun 12 madde uygulamaları kapsamında toplam yüzölçümü yaklaşık 541,7 milyon metrekare olan 48.358 adet, diğer hükümlere göre toplam yüzölçümü yaklaşık 66,4 milyon metrekare olmak üzere 30.527 adet, taşınmazın satış işlemi gerçekleştirilmiştir.

3402 sayılı Kadastro Kanunun 16 ncı maddesinin (B) bendi kapsamında, mera vasıflı taşınmazlar özel siciline kaydedilmekte olup, özel kanunlarında yazılı hükümler saklı kalmak kaydıyla özel mülkiyete konu teşkil etmezler. Diğer taraftan, mera vasıflı taşınmazların tespit, tahdit ve tahsis işlemleri 4342 Sayılı Mera Kanunu hükümleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.

Bu kapsamda,

-Mera vasfını koruyan herhangi bir taşınmazın satışı mümkün değildir.

-Bakanlığımız tarafından satışa sunulacak tüm taşınmazların satışına ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na da görüş sorulmakta, satışa engel bir durum bildirilmesi halinde ilgili taşınmaz satış işlemine konu edilmemektedir.

İlgili kurumlardan görüş alınarak satış işlemine konu edilen taşınmazların eski vasıflarına ilişkin kayıtlar Bakanlığımız tarafından tutulmamakta olup "mera vasfını yitiren arazilere" ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alman bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığınca, 4342 sayılı Mera Kanunu çerçevesinde meraların korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmakta, tespit, tehdit ve tahsis çalışmaları yürütülmektedir.

Mera Kanununun 4'üncü maddesinde, "Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz” amir hükmü bulunmaktadır. Söz konusu amir hüküm gereği mera, yaylak ve kışlaklar satılamaz.

Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması, ot kalitesinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanarak erozyonun önlenmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığınca, mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır. Ancak ıslah etmek koşulu ile mera, yaylak ve kışlak olarak kullanılacak mera alanları Mera Yönetmeliğinin 7'nci maddesi (b) bendi kapsamında ıslah amaçlı kiraya verilmektedir.

Hazineye ait olup kira işlemine konu edilen taşınmazlardan;

Genel hükümlere göre kiraya verilmiş ve arsa, arazi, bağ-bahçe, tarla vasıflı, toplam yüzölçümü yaklaşık 975 milyon metrekare olan toplam 22.566 adet taşınmazın, 4706 Sayılı Kanunun Ek 6'ncı maddesine göre tarım arazilerinin kullanıcılara kiralanması kapsamında kira sözleşmesi imzalanan toplam yüzölçümü yaklaşık 479,2 milyon metrekare olan toplam 31.436 adet taşınmazın kira sözleşmeleri halen devam etmektedir” yanıtını verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, “AKP iktidarları döneminde devlete ait fabrikalar, limanlar, taşınmazlar satıldı. Cumhuriyet dönemi kazanımları bir bir eritildi. Tarım işletmeleri, kooperatifler tüketildi. Tarım alanları, mera alanları azaltıldı. Ülke ithal ürüne özellikle bağımlı kılındı. Cumhuriyet dönemi mimari özellikli yapıları yıkıldı, işlevsiz bırakıldı. Yabancılara mal edinim yolları açıldı. Yetmedi, madenlerde yabancıların ilgi alanı oldu. Ormanların yeri maden sahalarına bırakıldı. Hazine arazileri de satılıyor.. Bakan açıklaması bir gerçeği ortaya çıkardı, sata sata bitiremediler. Yazık....” dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2019, 22:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER