Gürer: “Niğde’de göletler yarım kaldı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bir tarım kenti olan Niğde’de çiftçileri sulama suyu sorunu yaşadığına dikkat çekt

Gürer: “Niğde’de göletler yarım kaldı”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin sulama suyu sorununu TBMM gündemine taşıdı…

Gürer: “Niğde’de göletler yarım kaldı”

Gürer: “Sulama suyu sorunu mutlaka çözülmeli”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bir tarım kenti olan Niğde’de çiftçileri sulama suyu sorunu yaşadığına dikkat çekti.

Söz verildiği halde inşaatına başlanmayan ya da başlansa bile yıllardır tamamlanamayan göletleri TBMM gündemine taşıyan Gürer, yarım kalan göletlerin bir an önce tamamlanması ve talep edilen bölgelere de gölet inşasının başlanması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının söz verdiği halde yapmadığı göletler ile yarım kalan göletleri, Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada gündeme getirdi.

GÖLET TALEP EDİLEN KÖY VE KASABALAR

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Ulukışla Darboğaz Göleti iyileştirilmesi bir türlü tamamlanmamaktadır. 2016 yılında başlayan Ulukışla İmrahor, 2017 yılında başlayan Bor Halaç köyü göletleri yarım kalmıştır. 2016 yılından beri Bor Gökbez köyü gölet beklemektedir. Ulukışla, Tekneçukur köyü içinde gölet yıllardır beklemektedir” dedi.

Gölet talep edilen köy ve kasabaların taleplerini de Meclis gündemine getiren Gürer, “Tarımla geçinen Tekneçukur köyü boşa akan su için gölet istemektedir. Beyağıl köyü, Tekneçukur köyü, Güney köyü, Maden köyü, Karanlıkdereköyü, Himmetli köyü gölet yapılması, programa alınması istenen köylerdir. Handeresi köyü, Porsuk köyü göletleri iyileştirilmelidir” diye konuştu.x

Gürer, bölgeye bir an önce göletlerin yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

BAKAN PAKDEMİRLİ’DEN GÜRER’E YANIT

Öte yandan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’inTarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılı bütçesine ait genel kurul toplantısında söz alarak yönelttiği aynı konuyla ilgili sorularına Bakan Pakdemirli yazılı yanıt verdi.

İMKANLARIMIZ ÖLÇÜSÜNDE

Gürer’in “Niğde İmrahor ve Halaç Göletleri yarım kalmıştır, zamanında bitirilmeyen göletler hangi tarihte tamamlanacaktır? Darboğaz Göleti sorunu ne zaman çözülecektir?” sorusunu yanıtlayan Pakdemirli, göletlerin bütçe imkanları ölçüsünde tamamlanmaya çalışılacağını ifade etti.

DORBODĞAZ GÖLETİ YILLARDIR İYİLEŞMEYİ BEKLİYOR

Niğde Ulukışla Darboğaz Göleti' nin İyileştirilmesi ihalesinin 24.06.2021 tarihinde yapıldığını belirten Pakdemirli, “,10 hm3 su depolanacak ve 196 hektar tarım arazisi sulanacaktır. Toplam maliyeti 26,9 milyon TL olan işte idari ve teknik kriterler doğrultusunda ve bütçe imkanları çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir” dedi.

İMHAHOR GÖLETİNDE FİZİKİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 30

Niğde Ulukışla İmrahor Göletininr Toplam maliyetinin 71,3 milyon TL olduğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli, “Yüzde 30 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup idari ve teknik kriterler doğrultusunda ve bütçe imkanları çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir. İş kapsamında 1,59 hm3 su depolanarak 462 ha alan sulanacaktır” açıklamasında bulundu.

HALAÇLILAR 5 YILDIR GÖLET BEKLİYOR

Bakan Bekir Pakdemirli, Niğde Bor Halaç Göletinin toplmamaliyetinin 76,1 milyon TL olduğunu belirterek, “Yüzde 45 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup idari ve teknik kriterler doğrultusunda ve bütçe imkanları çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir. İş kapsamında 1,9 hm3 su depolanarak 312 ha alan sulanacaktır” ifadelerini kullandı.

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakan yanıtlarından 2022 yılında da gölet sorunlarının çözülmeyeceği ve bütçe ödeneği gerekçesi ile yarım kalan göletler bitirilmeyeceği anlaşılıyor.Bölgede sulama suyu sorun ve çözüm üretilmelidir” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2022, 01:17

Bayram Şahin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER