Gürer sordu, Bakan yanıtladı…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, korona virüs salgınının gıdalardan buluşma ihtimaline karşı alınan tedbirler ve gıda işletmelerine yönelik yapılan denetimlerle ilgili soru önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Gürer sordu, Bakan yanıtladı…

Gıda işletmelerine virüs denetimi yapıldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, korona virüs salgınının gıdalardan buluşma ihtimaline karşı alınan tedbirler ve gıda işletmelerine yönelik yapılan denetimlerle ilgili soru önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakan Pakmedirli, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü tarihten itibaren 127 bin denetim gerçekleştirildiğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesinde, “Salgın döneminde marketler ve diğer perakende satış mekânlarında ürün sunumu için hijyenden ödün verilmemesi adına hangi tedbirler alınmıştır, etkin denetimler için belediyeler yetkilendirilmekte midir? İl bazında yapılan denetimlerde kaç işyeri ve imalathane denetlenmiştir?” şeklinde sorular yöneltti

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, ülkemiz ve dünyada son günlerde yaşanan olumsuz vakalara istinaden yapılan araştırmalarda ve mevcut bilgiler ışığında gıdaların koronavirüsün (Covid-19) muhtemel bir kaynağı veya bulaşma yolu olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri bulunmadığını belirtti.

Bakan Pakdemirli, buna rağmen tedbiren gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılma ihtimalinin engellenmesi amacıyla tüm gıda işletmelerinde hijyen kurallarına uyulup uyulmadığının kontrolüne yönelik denetimlerin artırıldığını bildirdi.

Başta satış ve toplu tüketim yerleri olmak üzere tüm gıda işletmelerindeki gıda çalışanlarının genel şartlar, el hijyeni, işyeri davranış kuralları ve personel hijyen eğitimi gibi personel hijyen kurallarına ayrıca gıda güvenilirliği ve hijyeni hususlarına sıkı sıkıya uymalarının virüsün yayılmasını önlemede büyük önem arz ettiğini kaydeden Bakan Pakmedirli, “Bu konuda tüm İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli kontrol görevlilerimiz gereken hassasiyeti göstermesi ve yapılan resmi kontrollerde bu hususlara çok daha fazla dikkat etmesi hususlarında talimatlandırılmıştır.

81 İl Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görev yapan Kontrol Görevlilerimizce Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 11.03.2020 tarihinden itibaren bugüne kadar toplam 127 bin denetim gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Bakan, sorumuza cevap olarak yapılan denetim sayısını veriyor, ancak yapılan denetimlerin sonucu ile ilgili bir açıklaması yok. Ürün içeriklerinin yanında üretim alanları ile ilgili de sürekli takip gerekiyor. Bakanlığın mevcut denetim koşulları, sorunların takibi için yeterli değil. Belediyelerin, bu konuda yetkilerinin genişletilmesi ve zabıtaların denetimlerde yer alması gerekmektedir. Denetimlerin sürekliliği önem arz etmekte olup aksi takdirde, yapılan kontroller neticesinde net bir sonuç alınamayacaktır. Denetim rakamları sayısal bir tespiti ifade etse de, sonuç itibariyle sorunların varlığını ortadan kaldırmamaktadır” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER