“Ülkedeki yangınlar acilen söndürülmeli”

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, “Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde son bir haftadır yaşanılan büyük orman yangınları karşısında Saray rejiminin sergilediği plansızlık, acizlik ve beceriksizlikler, Türkiye’nin artık yönetilemediğini, esen rüzgarın önünde savrulduğunu gösteren acı örneklerle doludur.

“Ülkedeki yangınlar acilen söndürülmeli”

Yaşadığımız sel ve yangın felaketlerinde toplumun çaresizliğe terk edilmesi, halkımızda uzun süredir hissedilen “yönetilemiyoruz” duygusunu artırmaktadır.

Geçen haftalarda Karadeniz Bölgemizde yaşanan acı sel felaketlerinde olduğu gibi, ormanlarımız cayır cayır yanarken, insanlarımız hayatlarını kaybetmiş, doğa ve canlılar büyük kayba uğramıştır. Halkımız haklı olarak soruyor: Nerede bu devlet? İktidar, bu yangınları önleyemiyorsa, kontrol altına alamıyorsa, o çok meraklı oldukları itibarlarını nasıl korumuş olacaklar? İtibar, Cumhurbaşkanlığı filosuna 13 uçak doldurup, devletin yangınla mücadele edecek uçağı olmayınca, insanlarımız canlarını kaybederken, ormanlar kül olurken mi sağlanıyor. Böyle bir zihniyet ve sorumsuzluk asla kabul edilemez.

Milletvekili Zeybek, “İdeolojik saplantıları ve rant iştahları o derece gözlerini kör etmiş ki Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu en parlak Cumhuriyet kurumlarından biri olan Türk Hava Kurumu’nu (THK) yıllar içinde ve planlı bir şekilde yok etmek için uğraşan iktidar, kuruma ait uçakları basit ihale şartname oyunlarıyla hangarlarda tutuyor, pilot ve teknisyenleri ise tasarruf gerekçesiyle işten çıkarıyor. Tek adam buyuruyor: “Uçak konusundaki sıkıntının nedeni Türk Hava Kurumu’nun kendini yenileyememesidir!”

Cumhurbaşkanlığı’na 13 uçak alıp THK kendini yenileyemedi demek resmen halkımızın aklıyla alay etmektir. Üstelik birde yangın alanına giderek halkın üstüne keyif çayı diyerek çay fırlatmak akla mantığa sığmayan, olsa olsa tek adam rejiminin çöküşünün psikolojik yansımalarıdır.

Milletvekili Kemal Zeybek, “Güzelim ormanlar ve canlılar yanarken, insanlarımız hayatını kaybederken, evlerinin yanıp kül olmasını izlerken tüm halkımızı bu çaresizliğe düşüren iktidarın, Türk Hava Kurumu uçaklarını hangarlarda tutması, bu konuda herhangi bir aksiyon almaması korkunç bir sorumsuzluktur. Orman Bakanı Pakdemirli, THK’yi bu yıl uçak ihalesinden hariç tutmak için, kiralayacağı uçakları tarif etmiş ve 5 tonun altında su kapasitesi olan uçakları ihaleye sokmayacaklarını söyleyerek sadece 100 litre fark nedeniyle THK kurumunu ihale dışı bırakmıştır.

Basiretsiz ve beceriksiz Orman Bakanı acil olarak istifa etmelidir.

Tek adam rejimi ve temsilcileri artık halktan ve halkın gerçeklerinden, acılarından o kadar kopmuşlar ki Belediye Başkanlığı makamını işgal eden bir zat arsızca diyor ki: “ TOKİ eliyle çok güzel evler yapacağız, evi yanmayanlar bile diyecek ki benim evimde keşke yansaydı.” Bu nasıl bir zihniyet, nasıl bir aymazlıktır.

Zeybek , “Tek adam rejimi acilen devleti tüm imkanlarıyla seferber etmeli, THK hangarlarında tutulan uçakların bakımı yapılarak yurtsever pilotlar önderliğinde yangına müdahaleye sevk edilmelidir. İktidar saplantılı ideolojisinden kurtulup yok etmeyi değil destekleyip büyütmeyi, geliştirme yolunu seçmelidir. Kendisi yapamıyorsa, 11 Büyükşehir Belediyemizin önerisini dinlemeli ve onlara bu imkan sağlanmalı ve THK tüm imkanlarıyla mücadeleye dahil edilmelidir. Ordumuz tüm imkanlarıyla acilen yangın bölgelerine intikal ettirilmelidir. Dış dünya ile iletişim kurularak yardımın boyutu artırılmalıdır. İktidar yetki ve sorumluluk gibi suni gündemler yaratma sevdasından vazgeçmeli acilen devletin gücünü ve itibarını biran önce gerçekleştirmelidir.

Milletvekili Kemal Zeybek, “CHP olarak, yanan yerlerin yapılaşmaya, imara açılması, yeni rant alanlarının yaratılması konusunu titizlikle takip edecek ve bu alanların orman alanı olarak kalması için halkımızla birlikte gereken tüm mücadeleyi yapacağız. “ dedi.

Bayram Şahin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER