Bornova Belediye Meclisi'nde Kredi Tartışması

Bornova Belediye Meclisi Mart ayı toplantısı Meclis Başkanvekili CHP’li Hüseyin Ünal başkanlığında gerçekleştirildi.

Bornova Belediye  Meclisi'nde Kredi Tartışması

“Krediyi kamu adına soruyoruz”

AK Parti Bornova Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Fatih Taştan, “Vatandaş bize muhalefet etme görevi verdiği için kredinin harcanacağı yeri soruyoruz” dedi. 

31 Mart’ta başkan seçilen Başkan Mustafa İduğ’un ilk kez katılmadığı meclis toplantısında ‘kredi yetkisi’ tartışması yaşandı. 

Meclis Başkanvekili CHP’li Hüseyin Ünal, AK Parti’den gelen eleştiriler üzerine, “Satan değil alan bir başkana sahibiz. Bu konuda rahat olabilirsiniz. 41 tane tapumuz var, 105 tane araba aldık. Bu tepkinizi anlayamıyorum” dedi.

Meclis toplantısının başlangıcında Suriye İdlib’te yaşanan hain saldırı sonucunda şehit olan Türk askerleri için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından ise Meclis Başkanvekili Hüseyin Ünal, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili İbrahim Ulaş Polat, AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı, İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç İdlib şehitlerini anan bir konuşma yaptı.

Öte yandan mecliste gündeme gelen belediye ve iştirakleri için kredi kullanılmasına ilişkin Başkan İduğ’a yetki verilmesi hakkındaki önerge tartışmalara neden oldu.

KOMİSYONDA RET MECLİSTE TARTIŞMA

Komisyonlarda AK Parti Grubu’nun ret oyu verdiği; Belediye ve iştiraklerinin 2020 mali bütçesi kapsamında bankalardan nakdi ve gayri nakdi kredi kullanılması ve söz konusu kredi konusunda her türlü işlem için Başkan Mustafa İduğ’a yetki verilmesine ilişkin önerge mecliste tartışma yarattı. AK Parti Grubu krediye karşı çıkma gerekçelerini ve eleştirilerini sıralarken CHP Grubu da yetkinin verilmesi yönünde savunma yaptı. AK Parti’nin ret oyu verdiği önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

AK Partili Meclis Üyesi İsmail Vatansever, önergeye ret  oyu verme gerekçelerini denetlenememe durumuyla açıklayarak,  “Belediyemiz ve iştirakleri için kredi talebinde bulunuluyor. Hiçbir denetleme yapamadığımız bir şirketin kredi çekmesini kendi adımıza uygun bulmadık.  Bu konuda da gerekli bilgiye sahip değiliz. O nedenle ret oyu verdik. Aynı zamanda kredinin nereye kullanılacağı ile ilgili bir bilgi talep ettik ancak ‘elimizde bulunsun’ cevabı aldık” diye konuştu. 

Meclis Başkanvekili  Hüseyin Ünal da Vatansever’e, “Siz de işyeri sahibisiniz para gelir, yatırıma da kullanılır, nereye ihtiyaç varsa oraya kullanılır.  Başkana, ‘kredi nereye kullanılacak’ diye sormak yanlış. Başkanımız göreve geldiğinden bu yana hep şeffaf bir yönetim anlayışı sergiledi” ifadeleriyle cevap verdi. 

BORNOVA’NIN İYİLİĞİNİ İSTİYORUZ

AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı da kredinin nerede kullanılacağıyla ilgili bilgilendirme istediklerini ifade ederek, “Belediye şirketi meclis üyeleri tarafından denetlenemiyor. Kredi ile ilgili bilgilendirme talebi var ama bilgilendirmek ‘zorunda değiliz’ dediniz. Ne için kullanacağınızı ifade ederseniz faydası olacaktır. Biz Bornova’nın iyiliğine olacak her şey için onay veririz.  Ancak kredinin nereye kullanılacağı belli değil” açıklamasını yaptı. 

Meclis Başkanvekili Hüseyin Ünal da; “Şunu bilmenizde fayda var. Satan değil alan bir başkana sahibiz. Bu konuda rahat olabilirsiniz. 41 tane tapumuz var, 105 tane araba aldık. Bu tepkinizi anlayamıyorum” dedi.

MUHALEFET ETMEK GÖREVİMİZ

AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan ise söz konusu kredi miktarının 41 milyon 900 bin lira olduğunun altını çizerek, “Konuştuğumuz para ufak bir para değil. Kaldı ki küçük bir para da olsa haktır, sorarız. Sizin bahsettiğiniz araç alımına teşekkür ettik, başkanın gerçekleştirdiği çalışmalara oy birliği dedik tebrik ettik. Bunlara ret demedik.  Bizim sorduğumuz soru; bu parayı hangi projeye harcayacaksın değil, ortaya ne koyuyorsun grubumuzu bilgilendir. Zaten vatandaş bize muhalefet etme, denetleme görevini bu sebeple verdi. Belediye başkanımızın burada daha önce kullandığı bir ifade vardı; ‘Biz şeffaf, hesap verebilir, denetlenebilir bir belediyeyiz. Buna tüm kurumlarımız da dahil” dedi. Ben de ‘teşekkür etmiştim. Ama geldiğimiz nokta öyle değil” açıklamasını yaptı. 

Tartışmaların ardından oylamaya geçildi. AK Parti Grubu’nun ret oyu kullandığı kredi yetkisi oy çokluğu ile meclisten geçti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER