Moskova'da terör saldırısı: En az 40 ölü

Moskova'da düzenlenen ve en az 40 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıyı IŞİD üstlendi

Moskova'da terör saldırısı: En az 40 ölü

Rusya'nın başkenti Moskova’da bulunan Crocus Belediye Binası'daki bir konser salonunda silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırının kamuflaj giyen bir grup tarafından otomatik silahlarla gerçekleştirildiği bildirildi. Saldırının ardından binada iki patlama yaşandı ve büyük bir yangın çıktı. 

Aralarında çocukların da olduğu en az 40 kişinin öldüğü, 146'dan fazla kişinin yaralandığı saldırılarda insanların alandan tahliye edilmeye çalışıldığı aktarıldı.

IŞİD ÜSTLENDİ

Saldırı, terör örgütü IŞİD tarafından Telegram üzerinden yapılan bir açıklama ile üstlenildi. 

Rus basını, saldırganların "büyük ihtimalle yakalanamadığını" yazdı.

İNSANLAR MAHSUR KALDI

Yangının binanın büyük bir kısmını kapladığını, içeride ve çatıda insanların mahsur kaldığını belirtildi. Olay yerine 50'den fazla ambulans ekibi gönderilirken helikopterler yangını söndürmeye çalışıyor.

ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, yaptığı ilk açıklamada “büyük bir trajedi yaşandığını” kaydetti. Saldırıda ölenler için taziye dileklerini ileten Sobyanin Moskova'da tüm büyük ölçekli spor, kültür ve diğer kamu etkinliklerinin iptal edileceğini belirtti.

Rusya Kültür Bakanlığı daha sonra yaptığı bir açıklama ile bütün eğlence etkinliklerinin iptal edildiğini duyurdu.

ÖZEL GÖREV GÜCÜ KURULDU, PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ

Savcılar, saldırının ardından soruşturma açarak olayı terör eylemi olarak niteledi.

Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, başkentte konser salonuna yapılan terör saldırısını ele almak için bir görev gücü kurduklarını duyurdu. Başkentteki tren istasyonları ile havalimanlarında güvenlik önlemleri artırıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in saldırıyla ilgili sürekli olarak bilgi aldığı açıklandı.

ABD: UKRAYNA'NIN KARIŞTIĞINA DAİR DELİL YOK

Beyaz Saray, Moskova’daki saldırıyla ilgili olarak “görüntülerin korkunç” olduğuna dair bir açıklama yaptı.

“­Düşüncelerimiz kurbanlarla” denilen açıklamada Moskova’daki ABD’lilerin bulundukları yerlerde kalmaları istendi. Beyaz Saray, saldırılara şu an için Ukrayna’nın karıştığına dair bir delil olmadığını ifade etti.

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği saldırı karşısında “şoke olduklarını” belirtirken “Rus halkına içten taziyelerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı. Açıklamada ABD vatandaşlarına saldırının gerçekleştiği bölgeden uzak durmaları tekrar tavsiye edildi.

RUSYA'DAN ABD'YE TEPKİ

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD’ye tepki gösterildi. Ukrayna’nın saldırıya karışmadığının hangi kaynağa dayandırıldığının sorulduğu açıklamada “Saldırının arkasında kimin olduğunu Rusya’nın kendi kolluk kuvvetleri belirleyecek” denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da "Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır" ifadesini kullandı.

Zaharova, ABD'li yetkilileri bilgi paylaşımında davet ederek, "Eğer böyle bir veri yoksa, Beyaz Saray'ın hiç kimseye hoşgörü göstermeye hakkı yoktur. Rus yönetiminin de belirttiği üzere, olaya karışan herkes yetkili makamlar tarafından tespit edilecektir" ifadelerine yer verdi.

BMGK'DAN ACİL TOPLANTI TALEBİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden toplantı talep edeceklerini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Yetkili Büyükelçisi Rodion Miroşnik, "Diplomatlarımız bu konuyu BMGK toplantısında gündeme getirecek. BMGK’dan yakın zamanda bu konuda toplantı talep edecekler ve böylelikle en büyük uluslararası kuruluştaki küresel çoğunluk bu eylemleri kınayabilecek" dedi.

MEDVEDEV: KİEV REJİMİNİN TERÖRİSTLERİ OLDUĞU TESPİT EDİLİRSE…

Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesinden önce Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, "teröristlerin yalnızca misilleme amaçlı terörden" anladığını belirterek "Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır" ifadesini kullandı.

Medvedev ayrıca şunları kaydetti:

"Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse onlara ve ideolojik ilham verenlere karşı başka türlü davranmak imkansızdır. Hepsi terörist olarak bulunup acımasızca yok edilmelidir. Böyle vahşeti gerçekleştiren devletin yetkilileri de dahil. Ölüme ölüm."

UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMA: BİLİNÇLİ RUS PROVOKASYONU, İLGİMİZ YOK

Ukrayna İstihbarat Teşkilatı’nın sözcüsü, saldırıyla ilgili ilk yaptığı açıklamada “Moskova’daki olaylar, Rus özel servislerinin bilinçli provokasyonu” değerlendirmesinde bulundu.  

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, saldırı ile Kiev’in bir alakası olmadığını söyledi. 

Podolyak, "Bu olaylar, saldırgan ülke liderliğinin kendi halkına karşı uyguladığı terörün emarelerini taşıyor" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’DEN TAZİYE VE KINAMA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamada "Sayın Bakanımız, Moskova'daki menfur terör saldırısını kınadığımızı belirtmiş, Rusya halkına ve hükümetine Sayın Cumhurbaşkanımızın ve halkımızın başsağlığı dileklerini iletmiştir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

“Moskova’daki bir konser salonuna bu akşam (22 Mart) düzenlenen saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Masum sivilleri hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Rus halkına ve Rusya Hükümetine en derin taziyelerimizi sunuyoruz.”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Moskova'da masum sivilleri hedef alan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyor, Rusya hükümetine ve Rus halkına taziyelerimi iletiyorum” açıklamasında bulundu.

SALDIRIYA KINAMALAR

Saldırının ardından Azerbaycan Kırgızistan, İran, Kazakistan, Sırbistan ve Fransa'dan açıklamalar yapıldı. Saldırıların kınandığı açıklamalarda taziye dilekleri iletildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Rusya'dan gelen haberleri üzüntüyle karşılıyoruz” dedi ve olaya ilişkin yazılı açıklama yapılacağını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, X hesabından yaptığı açıklamada, AB'nin saldırı haberi karşısında "şoke olduğunu ve dehşete düştüğünü" bildirdi. Stano, "AB sivillere yönelik her saldırıyı kınıyor. Düşüncelerimiz Rusya'da saldırıdan etkilenen tüm vatandaşlarla beraber" ifadesini kullandı.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, 8 Mart’ta Rusya'nın başkentinde aşırılıkçıların büyük bir saldırı planı yaptığını belirterek vatandaşlarını uyarmıştı.

"Elçiliğimiz aşırılık yanlısı grupların Moskova'da konser gibi büyük etkinliklere saldırı planlarıyla ilgili raporları takip ediyor. ABD vatandaşlarının gelecek 48 saat içinde kalabalık etkinliklerden uzak durmaları tavsiye edilir" denilen açıklamada, saldırı planıyla ilgili detay verilmemişti.

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2024, 01:49

Bayram Şahin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER