Başarı sırası barajı 240 olarak devam edecek..

Milli Eğitim Bakanı, YÖK tarafından mühendislik fakültelerine girişte getirilen 240 bin başarı sıralaması uygulamasının devam edeceğini açıkladı..

Başarı sırası barajı 240 olarak devam edecek..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltmiş olduğu, ‘YÖK tarafından mühendislik fakültelerine girişte getirilen 240 bin başarı sıralaması uygulamasının sonuçlarına ilişkin’ yazılı soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıt geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, YÖK'ün 13 Mayıs 2014 Soma maden kazasından sonra almış olduğu bir karar ile yerbilimleri, çevre mühendisliği, metalürji - malzeme ve diğer bazı bölümleri etkilediğini, bu karara göre; tüm mühendislik bölümlerini tercih eden adayların sayısal puana göre ilk 240 binde olması, tıp fakülteleri için de ilk 40 binde olmaları şartının getirildiğini söyleyerek mühendislik fakültelerine 200 bin öğrenci kaldığını hatırlattı.

2015 ten bu yana uygulanan bu kuraldan dolayı ODTÜ, İTÜ, Hacettepe dışında özellikle tüm yerbilimleri mühendislikleri (Jeoloji, Jeofizik, Maden Mühendislikleri) kontenjanlarının doldurulmadığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Kontenjanı dolmayan üniversiteler arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi gibi üniversitelerimiz de vardır. Dolayısıyla şimdilik bu bölümler düzeyinde büyük bir sıkıntı yaşandığı ifade edilmektedir. Son iki yıldır Çevre, Metalürji ve Malzeme mühendisliklerinde de benzer sorunun yaşanmaya başlandığı belirtilmektedir. Bu başarı sıralama uygulaması Ziraat (Gıda Mühendislikleri hariç) ve Orman fakültelerinde yoktur. Bu sıkıntı vakıf üniversitelerinin mühendislik bölümlerini de etkilemektedir. Buna göre; YÖK bu konuda yeni bir çalışma ve araştırma yapmakta mıdır, kararın düzeltilmesi düşünülmekte midir? YÖK tarafından mühendislik fakültelerine getirilen 240 bin başarı sıralamasının uygulaması bölümlere göre kademeli olarak değiştirilmesi düşünülmekte midir? Örneğin yerbilimleri için başarı sıralamasının 350 bin olması gibi düzenlemeler değerlendirilmekte midir?“ şeklindeki soruları yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2547 sayılı Kanunun 45 inci maddesinde yer alan "Yükseköğretim kurumlanma giriş ve yerleştirme işlemleri imkân ve fırsat eşitliğini sağlayacak tedbirleri almak kaydıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılır. " hükmü uyarınca yükseköğretim kurumlarına giriş ve yerleştirme esaslarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlendiğini, Kurullarınca; Tıp, Hukuk, Mühendislik, Öğretmenlik programlarına başarı sırasına göre bir sınırlama getirilmesiyle söz konusu bölümlerin belli bir aralıkta yer alan öğrencilerden oluşması ve bu şekilde eğitim seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlanmasının amaçlandığını, yükseköğretimde eğitim öğretimin niteliğini yükseltecek faaliyetler kapsamında gerçekleştirilen bir uygulama olduğunu açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk şöyle devam etti, “Yükseköğretim kurumlarına öğrenci alan mühendislik programları için 2016 ÖSYS işlemlerinde uygulanacak taban puan hususunun incelenmesi neticesinde; 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile 13 Ekim 2015 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulunun Yürütme Kuruluna, verdiği yetkiye dayanarak mühendislik programlarına son yıllarda yerleşen öğrencilerin başarı sıraları da dikkate alınarak yapılan çalışma sonucunda 2016 ÖSYS'den itibaren ÖSYS kılavuzunda yer alan yükseköğretim kurumlarının mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde programın puan türünde başarı sırasının en düşük 240.000'inci (iki yüz kırk bin) sırada olan adayların yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dâhilinde yerleştirilmesine (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dâhil) ve Vakıf Yükseköğretim kurumlarının senato kararı ile söz konusu başarı sırasına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebilmesine 28.10.2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında karar verildiği belirtilmektedir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER