Ömer Fethi sordu: Bakan cevap verdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sordu; Bakan Kurum cevapladı.

Ömer Fethi sordu: Bakan cevap verdi

1,5 milyar poşet satışından 221.681.000 TL gelir elde edildi!

Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren poşet kullanımı %78 oranında azalmış!

2020 yılının ilk günlerinde sosyal medya poşete yapılan zamla çalkalanmıştı. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan bir açıklamayla, poşet fiyatının 25 kuruş olarak kalacağı belirtilmişti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’de zam üzerinden hem poşetlerin küçüldüğünü ve kalitesizleştiğini hem de poşetlerden elde edilen gelirin nerelere gittiğini sorduğu önergesine yanıt istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasına ve elde edilen gelire ilişkin’ yönlendirdiği yazlı soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan yanıt geldi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu güne kadar satılan toplam poşet sayısının yaklaşık 1,5 milyar adet olup, poşet satışından elde edilen Geri Kazanım Katılım Payı gelirini 221.681.000 TL olarak açıkladı.

Elde edilen gelirler karşılığında Çevre Kanunu kapsamında yerel yönetimlere çevre projeleri için mali destek sağlandığı bilgisini veren Bakan Kurum, “Bu kapsamda Bakanlığımızca yerel yönetimlere 2019 yılındaki yardım tutarı ise 527 milyon TL' dir. Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren poşet kullanımı %78 oranında azalmıştır” şeklinde yanıt verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “01.01.2019 tarihinden bu yana Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar"da anılan satış noktaları tarafından tüketicilere kaç poşet satılmış, satışlardan ne kadar ücret toplanmıştır? Toplanan ücretlerden Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılan katkı payı ne kadar olmuştur ve bu paralar nerelere harcanmıştır? Bakanlığınız tarafından geri kazanım katılım payını ödemediği, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktaları mevcut mudur? Geri kazanım katılım payını ödemediği, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına Bakanlığınız tarafından ne kadar idari para cezası verilmiştir? Söz konusu firmalar hangileridir? Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bugün itibariyle ülkemizde plastik poşet tüketiminde yaşanan değişim nedir?” şeklindeki sorulara yanıt istemişti. Bakanın verdiği cevaba bakıldığında soruların tümünü yanıtlamaktan kaçındığı görülüyor..

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada şu bilgileri kaydetti: “Ülkemizde yılda 30-35 milyar adet plastik poşet üretildiği, kişi başı poşet kullanım miktarının ise 440 adet olduğunu Çevre ve Şehircilik Bakanı geçtiğimiz tarihte verdiği yanıtla açıkladı. Ocak 2019’da yürürlüğe giren marketler ve alışveriş merkezlerinde plastik poşetlerin ücretlendirilmesiyle ilgili uygulamada poşetin ücretli olmasının tüketimi azaltacağı ifade edilerek vatandaştan poşet parası tahsil edilmeye başlandı. Uygulamada çevre için düşünülen bu düzenlemenin yansıması ve genel durumunun araştırılması, bu yolla marketlerin, bakanlığın ve hazinenin poşet bedellerinden sağladığı kazançların ve bunun atık bertarafında kullanılıp kullanılmadığının da araştırılması önemlidir. Sayın Bakanı’ın vermiş olduğu azalma oranı neye göre ölçümlenmiştir. Bazı marketler poşet boyutunu küçültmüştür. AVM’lerde ve marketlerde poşetlerin küçüldüğüne tanık oluyoruz, bu durumda poşet kullanımın artması gerekir. Bir poşet yerine en az 3-4 poşet kullanılması gerekmektedir. Çevre bilinci düşünülüyorsa plastik poşetler tamamen kalkmalı farklı alternatifler sepet, file vb. teşvik edilmelidir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2020, 16:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER