CHP’li Sertel RTÜK’ün sansür uygulamalarına tepki gösterdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), orman yangınlarına ilişkin yapılan yayınlarda "halkı olumsuzluğa yönlendirebilecek içeriklerin ortaya konulduğunu" belirterek, medya kuruluşlarına "halkı yanlış yönlendirebilecek üsluptan kaçınmaları" uyarısında bulundu.

CHP’li Sertel RTÜK’ün sansür uygulamalarına tepki gösterdi

Sertel: Sansür memurları RTÜK eliyle yeniden hortladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), orman yangınlarına ilişkin yapılan yayınlarda "halkı olumsuzluğa yönlendirebilecek içeriklerin ortaya konulduğunu" belirterek, medya kuruluşlarına "halkı yanlış yönlendirebilecek üsluptan kaçınmaları" uyarısında bulundu.

RTÜK’ün bu yaklaşımının apaçık bir sansür olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, İstibdat dönemindeki sansür memurlarının RTÜK eliyle yeniden hortlatıldığını söyledi. Sertel, “RTÜK’ün bu yaptığı Anayasal bir suçtur. Doğruları söyleyen televizyonlara yazdığınız cezalar yeter. İnsanları para cezaları ile korkutmaya sindirmeye ve yolundan vazgeçirmeye çalışan bir RTÜK var. Yeter artık yeter. Sansüre hayır. Gerçekleri söyleyen televizyon kanalları halkı doğru bilgilendirmeye devam etmelidir” dedi.

ANAYASAL SUÇ UYARISI

RTÜK’ün Anayasa’ya karşı gelerek, halkın haber alma özgürlüğünü hiçe sayarak televizyon kanallarını ceza ile tehdit ettiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“Türkiye’de orman yangınları günlerdir sürüyor. Ve ne yazık ki binlerce dönüm orman alanı yandı. Yangınlarla uğraşmak yerine bu yönetim televizyon kanallarıyla uğraşıyor. RTÜK Başkanlığı imzasıyla televizyon kanallarına gönderilen yazı ile yangınlarla ilgili eleştirel haberleri istemediklerini bildirdiler. RTÜK anayasal bir suç işliyorlar. Eğer gerçekleri aktaran televizyonlarda yangınlarla ilgili eleştirel haberler yapılırsa gerekli cezai işlemleri de uygulayacaklarını vurguluyorlar. Televizyon kanalı yöneticilerinin yayınlarıyla ilgili tereddüte düşmeleri halinde RTÜK memurları ile irtibata geçmeleri isteniyor. Yani bir anlamda yayını önceden sansürlemek istiyorlar. Abdülhamit döneminde de sansür memurları gazeteleri önceden denetleyip sansür uyguluyorlardı. RTÜK eliyle bu sansür uygulaması yeniden hortlatıldı. Bu sansürün en son halidir. Yazıklar olsun. Türkiye’de sansürün bu kadar koyusu, bu kadar kötüsü hiç yaşanmamıştı. Bu iktidarınızın sonunun geldiğinin bir başka göstergesidir. Zamanında Cumhurbaşkanı uluslararası alanda bir televizyon kanalının yetkilisini arayıp ‘Fatih böyle yayın olur mu’ diyerek müdahalede bulunmuştu. Şimdi ise RTÜK yetkilileri televizyon kanallarına müdahalede bulunuyor. Eğer RTÜK yetkilileri televizyon kanallarına yangınlarla ilgili ceza yağdırmak istiyorsa bunun Anayasal bir suç olduğunu da bilmek zorundadır. O halde buyurun ceza yazın ve anayasal suç işleyin. RTÜK yetkililerini buradan uyarıyorum. Yangın haberleriyle ilgili bir televizyona dahi ceza yazamazsınız. Doğruları söyleyen televizyonlara yazdığınız cezalar yeter. İnsanları para cezaları ile korkutmaya sindirmeye ve yolundan vazgeçirmeye çalışamazsınız.”

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2021, 12:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER