Milletvekili Tunç,Cezaevlerinde Tüm Önlemler Alındı

Ak Parti Bartın Milletvekili Adalet Komisyonu Başkan vekili Yılmaz Tunç,Cezaevlerinde Coranavirüs önlemlerinin alındığını söyledi.Tunç,

Milletvekili Tunç,Cezaevlerinde Tüm Önlemler Alındı

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Covid-19 Salgını kapsamında Cezaevlerinde alması gereken tedbirlere ilişkin HDP grup önerisi hakkında AK Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulunda konuşarak; “Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular, devletin gözetiminde sağlıkları ve canları devlete emanet olan kişilerdir. Cezalarını çekerken devlet onların sağlığını korumak için de her türlü gerekli tedbiri almak mecburiyetindedir.” Dedi.

Milletvekili Tunç konuşmasının devamında; Covid-19 salgınının ülkemizde görülmeye başladığı tarihten itibaren her alanda olduğu gibi cezaevlerinde de gerekli tedbirler, idari tedbirler alınmaya başlanmıştır. Meclis Genel Kurulunda görüşmelerini tamamladığımız 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun da Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmış ve yürürlüğe girmiş, bu kapsamda da açık cezaevlerinde tahliyeler başlamıştır ve bugünde devam etmektedir. Bugün itibarıyla da açık cezaevlerinde barınan hükümlüler tahliyeleri gerçekleştirilecektir.

 Hâkimler ve Savcılar Kurulu da olağanüstü toplanarak 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun nedeniyle önlemlerin ivedilikle alınması için yapılması gereken hususları kararlaştırmış ve yargı teşkilatlarına göndermiştir. Komisyonda on sekiz saat kesintisiz, Genel Kurulda da yedi gün yedi gece kanun görüşmelerini hep birlikte gerçekleştirdik. İnfaz düzenlemesiyle açık cezaevlerinde bulunan tüm hükümlüler, Covid-19 salgını riski nedeniyle 30 Mayıs tarihine kadar izinli sayılacaklardır. Adalet Bakanımız, Sağlık Bakanlığının görüşü doğrultusunda, bu süreyi 3 kez ikişer ay arayla uzatabilecektir ve hükümlülerin izinde geçecek olan süreleri de infazdan sayılacaktır. Ayrıca, kapalı cezaevinden açık cezaevine geçmesine bir yıl kalanlar da boşalan açık cezaevine geçecek ve burada barındırılacaklardır. Böylece, kapalı cezaevindeki salgın riski nedeniyle sosyal mesafe kuralı da bu şekilde sağlanmış olacaktır.

 Ayrıca, koşullu salıverme ve denetimli serbestlik sürelerindeki değişiklikler nedeniyle de kapalı cezaevlerinde yasal süresi gelenler peyderpey tahliye olmaya devam edeceklerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığımız bu yasal düzenlemelerin yanı sıra, Adalet Bakanlığının başından beri aldığı sıkı tedbirler de devam etmektedir. Cezaevlerindeki tüm açık ve kapalı görüşler, toplu faaliyetler, iş yurdu faaliyetleri, nakiller. Aile görüşme odalarının kullanımı, özel izin hakları, kreş ve anaokulu uygulamaları 30 Nisan'a kadar ertelenmiştir. Zorunlu durumlarda, tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının ziyareti ya da avukat görüşü Cumhuriyet başsavcılıklarının kararı ile gerekli tedbirler -maske vesaire- alınarak yapılabilmektedir.Dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER